2019-11-05 09:07:46

RECEPTION projekt – prikaz rezultata projekta na Svjetskom kongresu školskih knjižničara u Dubrovniku

Školska knjižničarka naše škole sudjelovala je na 48. godišnjoj konferenciji  Međunarodne udruge školskih knjižničara - IASL koja se održavala u Dubrovniku od 21. do 25. listopada te je imala priliku predstaviti trogodišnji Erasmus+ projekt RECEPTION u kojem je naša škola sudjelovala.

Svjetska konferencija okupila je 240 knjižničara iz 50-ak zemalja i pa prvi puta se održavala u Hrvatskoj. Bila je to mogućnost da se stekne uvid u rad knjižničara diljem svijeta, upoznaju novi trendovi u školskom knjižničarstvu i poslušaju sažeci najnovijih istraživanja kojima se osvjetljavaju različiti uočeni problemi. Kako se konferencija održavala u Dubrovniku, bila je to ujedno i prigoda da se posjeti Grad turistički, a bile su organizirane i stručne posjete knjižnicama.

Profesionalni rad koji je pripremila knjižničarka pod nazivom Monitoring of Verbal-Linguistic Development of Pre-School Children bio je prikaz projekta u kojem je školska knjižničarka imala ulogu koordinatora istraživanja i kooordinatora cijelog projekta. Provedeno istraživanje naglasilo je važnost čitanja priča djeci predškolske i rane školske dobi u njihovom verbalno-lingvističkom razvoju. Sudionici konferencije ovaj su prikaz ocijenili korisnim, zanimljivim i inspirativnim.

Bilo je to nezaboravno iskustvo, prilika da se čuje za našu školu diljem svijeta, stečeni su neki novi prijatelji i mjesto susreta s otprije poznatim kolegama iz inozemstva – u svakom slučaju širenje vidika, profesionalni razvoj i mnoštvo ideja koje će unaprijediti rad školske knjižničarke u budućnosti.


Osnovna škola Matije Gupca Gornja Stubica