preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Vrijeme
 

 

ŠKOLSKA LIJEČNICA

TIM III: Oroslavje, Stjepana Radića 6
Gredičak Marica dr. med.,spec. školske medicine
Telefon: 049/264-047
Mobitel: 091/738 88 63
e-mail: skolskaoroslavje@zzjzkzz.hr

SAVJETODAVNE LINIJE

ZA DJECU
116 111

ZA ODRASLE
0800 0800

CROATIAN
MAKERS

 

Vijesti

Suvremeno u Zagorju

U sklopu projekta Suvremeno u Zagorju kojeg organizira udruga Kućni kolektiv iz Klanjca u suradnji s GOKUL-om  iz Zaboka, Humskom udrugom mladih, udrugom Kajkaviana te umjetničkim organizacijama Škvadra i de facto iz Zagreba, kolektivom ROOM100 iz Splita i zagrebačkim Studiom za suvremeni ples, a koji je sufinanciran sredstvima Krapinsko-zagorske županije i Grada Klanjca, 16. rujna 2021. u popodnevnim satima na školskom igralištu OŠ Matije Gupca gostovala je cirkuska umjetnica Petra Najman.


Autorski projekt Moja smrt i ja nastao je kao istraživanje koje je umjetnica započela u lipnju 2020. inspirirana periodom nemogućnosti bavljenja cirkuskim disciplinama zbog slomljene ruke uslijed pada s trapeza. Koristeći cirkusku disciplinu trapez i elemente lutkarstva Petra Najman scenski razvija svoje viđenje smrti.

Predstava je svakako multidimenzionalna i gledatelje angažira na različitim nivoima ovisno o njihovim životnim iskustvima. Susret sa suvremenom umjetničkom produkcijom često puta je šokantan i djeluje zbunjujuće, ali u podlozi takvog pristupa najčešće je ideja da se gledatelje potakne na razmišljanje i  aktivira u sagledavanju svega onog što nam se čini običnim i uobičajenim, na jedan drugačiji način.

Postavljanje konstrukcije trapeza već je u ranim poslijepodnevnim satima zagolicalo znatiželju učenika koji su došli pogledati što se to zbiva. Iz razgovora s pojedinim posjetiteljima saznalo se da je sam susret s umjetničkim djelom kod njih pobudio divljenje prema izuzetnim tjelesnim sposobnostima umjetnice koje je prikazala u elementima suvremenog plesa i prilikom nastupa na trapezu. Lutka smrti je bila posebno intrigantna i u dječjoj je mašti poprimila najrazličitija značenja što samo govori o iznimnoj kreativnosti dječje dobi. 

Gostovanja suvremenih plesnih i cirkuskih predstava diljem Zagorja započelo je u Humu na Sutli, zatim na školskom igralištu OŠ Antuna Mihanovića u Klanjcu, a završava predstavom Love will tear us apart u Zaboku na igralištu kraj skate parka 18.9.2021.

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Ines Krušelj-Vidas   datum: 17. 9. 2021.


Školski list

PROČITAJTE 
LIPIN PUČKOŠKOLAC

a starije brojeve potražite

OVDJE


Naš video kutak

Naše videozapise pogledajte 
OVDJE


Tražilica
preskoči na navigaciju