Projekt Eko škole
U međunarodni projekt Eko škola "Mi jedemo odgovorno" naša škola uključila se početkom ove školske godine. Projekt se bavi zdravom i odgovornom prehranom i financiran je od strane Europske komisije. U RH mu je nacionalni koordinator Udruga „Lijepa naša“. U njemu sudjeluje 9 zemalja članica Zaklade za odgoj i obrazovanje za okoliš- Fee: Češka, Slovačka, Slovenija, Rumunjska, Bugarska, Poljska, Malta, Latvija, Hrvatska.
Projekt se provodi metodologijom 7 koraka ( Eko škola). 1. Odbor eko škole 2. Analiza hrane 3. Akcijski plan 4. Praćenje stanja i ocjenjivanje 5. Rad prema nastavnom planu i programu 6. Obavješćivanje medija i uključivanje javnosti 7. Eko kodeks
Glavne poruke projekta:
Hrana je u središtu našeg života; i to na mnogo više načina nego što je samo dobrobit za naš mozak i tijelo koji bez hrane ne mogu normalno funkcionirati. Hrana je izvrstan komunikator između ljudi, pa čak i između društava s obzirom da danas vrlo raznoliki prehrambeni proizvodi i recepti putuju svijetom i pronalaze svoje mjesto u različitim kulturološkim i klimatskim uvjetima. Manje je poznata činjenica da je način na koji proizvodimo, konzumiramo i trgujemo hranom ključ svih globalnih izazova s kojima se čovječanstvo danas susreće. Naše odluke o hrani izravno utječu na zdravlje našeg planeta (vode, tla, ekosustava, biološke raznolikosti, korištenja energije, itd), klimatske promjene, smanjenje siromaštva, daljnji razvoj i rast populacije i javno zdravstvo.
Bitno je osnažiti učenike da budu aktivni i odgovorni čimbenici prehrambenih navika i aktivnosti. Naravno, sve počinje s vlastitim izborom i nekoliko pitanja: što jedem, koliko otpada proizvodim (višak hrane), odakle dolazi hrana koju konzumiram, tko je i kako proizveo moju hranu i koji su raznoliki utjecaji proizvodnje i korištenja hrane na ljude i planet? Potraga za odgovorima je iznimno uzbudljivo putovanje koje će nam otvoriti oči, a kroz koje ćemo početi savjesnije postupati s hranom i doživljavati druge načine konzumiranja hrane te spoznati da i malim pomacima možemo napraviti razliku u svijetu.
Ovim projektom žele se obuhvatiti sve komponente ljudske interakcije s hranom. Od proizvodnje gdje moramo voditi računa o potrošnji vode i uloženoj energiji, spriječavanje zagađenja tla, očuvanje biološke raznolikosti te zaštita prirodnih značajki krajolika, očuvanju tradicijskih i kulturoloških vrijednosti svakog kontinenta, nacije i regije. Preko proizvodnje gdje ćemo paziti na očuvanje nutritivnih vrijednosti hrane, a pri tom zaštititi vode i zrak od potencijalnog zagađenja. Pa do konzumacije gdje ćemo paziti na količinu i kvalitetu hrane koji unosimo kako bi sačuvali vlastito zdravlje i produljili život, te zbrinjavanja viškova i osposobljavanja onih koji su gladni da proizvedu i konzumiraju dovoljno hrane za vlastite potrebe.